fbpx

Alergijų nustatymas kraujo tyrimais

Alergijų nustatymas kraujo tyrimais

Daug žmonių pasaulyje kenčia nuo įvairiausių alerginių ligų. Dažniausiai tai būna pirmo tipo alerginės reakcijos, kurias lemia imuniniai antigenų (alergenų) ir specifinių antikūnų kompleksai. Po kontakto su alergenais, pvz., žiedadulkėmis, namų dulkių erkutėmis, gyvūnų plaukais, pelėsiu ir t.t., pradeda gamintis specifiniai tam alergenui imunoglobulino E (IgE) antikūnai. Po kartotinio alergeno patekimo į žmogaus organizmą, šie pasigaminę antikūnai jungiasi su alergenu ir susidaręs imuninis kompleksas sąlygoja histamino perteklinę gamybą. Histaminas ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos sukelia alergijos simptomus: įvairių organų sistemų – kvėpavimo takų, odos, virškinimo sistemos – uždegiminį pažeidimą.

Diagnozuojant alergiją ir konkrečius alergenus pasitelkiami kraujo tyrimai, nustatomas bendro IgE kiekis, specifiniai konkrečiam alergenui IgE ir šių alergenų molekuliniai komponentai. Įkvepiamųjų alergenų sukelti alergijos simptomai yra labai panašūs į persišaldymo, virusinių ar bakterinių infekcijų sukeltas uždegimines ligas – atsiranda sloga, priepuolinis čiaudulys, akių perštėjimas, paraudimas ir ašarojimas, dusulys ir t.t. Persišaldymo, virusų ar bakterijų sukeltose uždegiminėse reakcijose, dalyvauja imunoglobulinai A, M ir G, o alergines reakcijas nulemia IgE ir alergeno imuniniai kompleksai. Jeigu šiltuoju metų sezonu, įvairių augalų žydėjimo metu, staiga pradedate sloguoti, čiaudėti, kosėti, dusti, ašaroti – Jums greičiausiai yra alergija. Alergijos požymiai gali priklausyti ir nuo aplinkos, pvz.: alergijos simptomai pasireiškia nuo naminių gyvūnų, aplinkoje, kur yra daug dulkių, pelėsio. Pirmas tyrimas, kurį reikėtų atlikti norint atskirti alergiją nuo kitų ligų, yra bendro IgE kiekio kraujyje nustatymas. Padidėjęs bendras IgE kiekis rodo galimą alergiją, tačiau nenusako kokiam konkrečiai alergenui esate jautrūs.

Jei Jums pasireiškia alergijos požymiai, nustatytas padidėjęs bendro IgE kiekis kraujyje, reikia išsiaiškinti, kas konkrečiai Jums sukelia alergiją. Gydytojas alergologas, įvertinęs Jūsų simptomus, patars atlikti kraujo specifinių IgE tyrimą. Plačiausiai pasaulyje naudojamas tokio tipo tyrimo atlikimo metodas – imunoblotai. Tai tyrimas, kurio metu Jūsų kraujyje esantys imunoglobulinai (IgE) reaguoja su alergeno antigenais esančiais ant specialios tyrimui naudojamos diagnostinės juostelės. Gavus teigiamą reakciją, rezultatai vertinami EAST klasėmis nuo 0 iki 6 (tai tarptautinio standarto rodiklis, parodantis, kaip stipriai organizmas įsijautrinęs konkrečiam alergenui). 0 klasė reiškia, kad kraujyje antikūnų nėra, 1-2 klasė – kad antikūnų yra ir Jūs galite patirti silpnus alergijos požymius. 3-4 klasė rodo, kad Jūsų kraujyje yra daug specifinių antikūnų, kurie gali lemti stiprius alergijos simptomus. 5-6 klasė nurodo, kad Jūsų alergija gali būti itin stipri.

Vokietijos gamintojo EUROIMMUN imunoblotai EUROLINE sukurti taip, kad pacientas po tyrimo gautų aiškų, tikslų atsakymą ir susidarytų pilną vaizdą apie savo alergijas. Vieno tyrimo metu EUROLINE imunoblotu galima nustatyti įsijautrinimą net 54 skirtingiems alergenams – įkvepiamiesiems, maisto ir kitiems. Taip pat yra labiau specifinių (mažesnių) tyrimo palečių pvz., kartais tikslinga tirti tik įkvepiamuosius ar tik maisto alergenus.

Papildoma nauda, kurią suteikia EUROLINE tyrimai – galimybė nustatyti taip vadinamas kryžmines reakcijas. Dažnai pasitaiko atvejų, kai žmonės, alergiški žiedadulkėms, patiria burnos alergijos sindromą, t.y. nemalonius pojūčius burnoje ir gerklėje, suvalgius kai kurių vaisių, daržovių, prieskonių, riešutų. Taip atsitinka dėl kryžminių reakcijų: kai kurie įkvepiamo alergeno komponentai gali atsikartoti tam tikruose maisto produktuose. Tokie žmonės skundžiasi „keistais“ simptomais: liežuvio dilgčiojimu arba aptirpimu, žaizdelėmis burnoje, ar aplink lūpas. Jie nerimauja, kad taip pat gali būti pažeistas ir visas žarnynas, ar atsirasti kitų grėsmingų alerginių reakcijų, pavyzdžiui, gyvybei grėsminga anafilaksija. Svarbu žinoti, kad burnos alergijos sindromas yra nepavojingas, nes šie alergeno komponentai yra labai nestabilūs, todėl suyra veikiami aukštos temperatūros ar tik patekę į skrandį ir paveikti jo fermentų. Viena labiausiai paplitusių kryžminių reakcijų – obuolio sukeltas burnos niežėjimas žmonėms, kurie alergiški beržo žiedadulkėms. Tačiau tokie žmonės paprastai gali mėgautis obuolių pyragu, ar obuolių sultimis, kurios yra termiškai apdorotos.

Daugumos alergenų struktūroje yra kryžmai reaguoti galinti angliavandenio dalis – CCD (angl. cross-reactive carbohydrate determinant), kuri pati savaime alerginių reakcijų nesukelia. Todėl, identifikuojant kliniškai svarbius antikūnus, svarbu eliminuoti šią determinantę. Kiekvienas EUROLINE imunoblotas, turi CCD antigeno žymenį, kurio teigiamas rodmuo patvirtina, kad tyrimui įtakos gali turėti kryžminės reakcijos. Todėl tyrimo interpretavimas tampa sudėtingas. Tokiu atveju, yra gaunama „klaidingai“ teigiamų rezultatų ir sunku suprasti, kurie alergenai iš tiesų yra kliniškai reikšmingi, t.y. sukelia simptomus, o kurie yra teigiami tik todėl, kad turi CCD komponentą. Tai išsiaiškinti padeda molekulinių komponentų tyrimas ir gydytojo alergologo konsultacija. EUROIMMUN turi sprendimą šioms sudėtingoms situacijoms – Anti-CCD tyrimą.

Šis tyrimas atliekamas kartu su pakartotiniu specifinių IgE tyrimu: inkubacijos metu CCD antigenas yra surišamas, dėl to CCD rezultatas gaunamas neigiamas ir išryškėja tik kliniškai reikšmingi rezultatai. Taigi, kryžminės reakcijos labai apsunkina alergiją sukeliančių alergenų nustatymą. Jei vyksta kryžminės reakcijos, visų pirma reikia tai patvirtinti imunoblotu su CCD žymeniu (jis yra kiekviename EUROLINE imunoblote), kad po to būtų galima jį eliminuoti Anti-CCD tyrimu ir taip būtų gautas visiškai tikslus rezultatas. Yra žinoma, kad kai kurios alerginės reakcijos yra lengvos, o kai kurios gali sukelti anafilaksinį šoką. Tai priklauso nuo konkretaus alergeno ar komponento. Taigi, ką daryti, jeigu norite sužinoti, kurie kryžmai reaguojantys alergenai yra pavojingi? Jums į šį klausimą gali padėti atsakyti gydytojas alergologas-klinikinis imunologas ir molekulinių komponentų tyrimas. Molekulinių komponentų tyrimas yra atliekamas tiems pacientams, kurie jau turi įsijautrinimą patvirtinantį specifinių IgE tyrimą. Molekulinio tyrimo esmė yra nustatyti, kuriam baltymo komponentui Jūs esate alergiškas. Įsivaizduokite baltymą kaip spalvotų saldainių maišelį, o baltymo komponentus kaip atskirų spalvų saldainius – specifinių IgE tyrimas Jums parodys, kad esate alergiškas visiems saldainiams tame maišelyje (maišelis – baltymas), o molekulinė diagnostika Jums parodys, ar Jūs alergiškas visiems saldainiams, o gal tik geltoniems, o gal mėlyniems ir žaliems ir t.t.

Kiekvieno alergeno baltyme yra komponentų, kurių galima sutikti ir kitų alergenų baltymuose – taip atsiranda kryžminė reakcija. Pavyzdžiui, jeigu Jūs alergiškas maišelio A mėlyniems saldainiams, tai Jums nemalonius pojūčius sukels ir B maišelio mėlyni saldainiai. Tačiau jeigu jame nėra mėlynų saldainių, Jūs nieko nejausite. Taigi nustačius molekulinius baltymo komponentus, Jūs gausite tikslų atsakymą, ar suvalgius vaisių, gali pradėti niežėti burną, jeigu esate alergiškas žiedadulkėms.

Jeigu Jums specifinių IgE tyrimu buvo nustatytas jautrumas į šiuos alergenus: motiejukui, beržui, bitėms, vapsvoms, žemės riešutams, kiaušiniams, pienui, – tai molekulinių komponentų tyrimas suteiks informacijos, ar galite vartoti termiškai apdorotą pieną, kiaušinį, nes šių alergenų baltymuose yra karščiui neatsparių komponentų, kurie termiškai apdorojant suyra. Atlikdami molekulinį alergenų komponentų tyrimą, galite gauti papildomos informacijos apie alerginių reakcijų žemės riešutams sunkumą. Vienas žemės riešutų alergeno komponentas yra toks pat kaip beržo baltymo komponentas ir jo sukeliamos reakcijos pasireiškia tik vietiškai – burnos alergijos sindromu. Kitas žemės riešuto alergeno komponentas yra daug pavojingesnis – jei yra įsijautrinimas šiai molekulei, alergija į žemės riešutą gali pasireikšti pavojingu gyvybei anafilaksiniu šoku.

Euroline-food maisto netoleravimo 108 IgG tyrimas
Euroline-food maisto netoleravimo 216 IgG tyrimas

Parengta Euroimmun atstovų.