Viduriavimas

Viduriavimas

Jei viduriavimas trunka keletą dienų, nepastebite nei kraujo, nei gleivių, neatsiranda jokių kitų simptomų ir praeina savaime, atlikti jokių tyrimų nereikėtų. Tačiau jeigu viduriavimas kartojasi dažnai ar trunka ilgai, kartais viduriuojama su gleivėmis ar krauju, visuomet viduriuojama pavartojus tam tikrų maisto produktų, atsiranda karščiavimas, nuovargis, silpnumas, reiktų kreiptis į gydytoją arba atlikti tam tikrus laboratorinius tyrimus.

Jei keliavote, ypač į šiltus kraštus (Egiptą, Turkiją, Graikiją, Indiją ir kt.) tikėtina, kad su maistu ar vandeniu galėjote užsikrėsti kokia nors žarnyno infekcija. Jei nebuvote išvykęs iš šalies, tačiau valgėte neapdorotą mėsą, žuvį ar kitokius įtartinus produktus, taip pat galimas infekcinis viduriavimas. Jei viduriuojate nuolat ir ilgą laiką ar pastebėjote, kad susergate pavartojus, pvz. pieno poduktų – galima įtarti laktozės netoleravimą ar alergiją tam tikram maisto produktui.

Bet kokiu atveju pirmiausiai reikia atlikti išmatų tyrimą – mikroskopuodamas gydytojas matys parazitus arba jų kiaušinėlius (jei yra užsikrėtimas), kraują arba gleives, kartais dėl tam tikrų virškinimo sutrikimų – riebalus. Taip pat reikalingas kraujo elektrolitų, kalio ir natrio, tyrimas – jei ilgai užsitęsia viduriavimas, organizmas gali dehidratuoti ir pakisti jų pusiausvyra. Tokia būklė kenkia širdies, raumenų, inkstų ir kitoms sistemoms.

Jei buvote egzotinėse šalyse, viduriavimas tęsiasi ilgiau nei savaitę ir gėrėte vietinio nevirinto vandens, gėrimų su ledukais arba valgėte termiškai neapdoroto maisto, be to skauda dešinį šoną – rekomenduojamas HAV IgM tyrimas, parodantis, ar yra ūmi hepatito A infekcija.