fbpx

Maisto netoleravimo tyrimai

Maisto netoleravimo tyrimai

Dažnai išgirdus pavadinimą „maisto netoleravimo tyrimas“, mus užplūsta prieštaringos mintys, nes manome, jog tai dar vienas alergijų nustatymo tyrimas, tačiau tai yra klaidingas mąstymas. Ar nejaučiate, jog jau kurį laiką Jūsų savijauta yra prastesnė, nei buvo anksčiau? Apsilankius pas gydytoją, ar atlikus kraujo tyrimus, rezultatai rodo, jog Jūsų organizmas sveikas, bet kodėl Jūsų savijauta nepagerėja? Viena iš pagrindinių priežasčių yra maisto netoleravimas.

Šiais laikais ne visada spėjame laiku pavalgyti, vartojame greitą bei riebų maistą, kurie gali įtakoti mūsų virškinimo sistemos sutrikimus bei žarnyno veiklą. Nesuvirškinti maisto produktai sukelia tam tikras reakcijas mūsų organizme ir imuninė sistema silpnėja, atsiranda lėtiniai uždegimai, o maisto netoleravimo simptomus pajaučiame procesams jau įpusėjus. Vieni dažniausių jų yra viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, įvairūs bėrimai, niežulys, sąnarių skausmai, raumenų spazmai bei galvos skausmas ir lėtinis nuovargis.

Mūsų organizmas mums geriausiai išduoda apie savo būklę, taigi turime jo klausytis ir suprasti, jog ne visi produktai, kuriuos mėgstame, yra tinkami mums.

Maisto netoleravimo tyrimai:

Maisto netoleravimo tyrimas 216 IgG

PIRKTI INTERNETU

Maisto netoleravimo tyrimas 108 IgG

PIRKTI INTERNETU

 

Dėl registracijos tyrimui skambinti telefonu: 8 700 55511

Jūsų patogumui dirbame visoje Lietuvoje!

 


Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos valdybos pirmininkės, „Antėja laboratorija“ laboratorinės medicinos gydytojos Eglės Marciuškienės komentaras

egle_marciuskienePagrindinė priežastis, dėl kurios žmogus neretai jaučiasi blogai, tačiau atlikus įprastinius tyrimus, savijautos pablogėjimo priežasties nepavyksta rasti, yra maisto netoleravimas. Žmonės yra linkę klaidingai manyti, kad šis tyrimas yra tiesiog dar vienas tyrimas, skirtas nustatyti alergiją maistui, tačiau šio sveikatos sutrikimo veikimo mechanizmas yra skirtingas, nei alergijos.

Šiuolaikinis žmogus, kuris gyvena itin greitu gyvenimo ritmu, susiduria su daugybe sunkumų kiekvieną dieną: darbo sąlygojamas stresas, dideli naujos informacijos krūviai, nereguliari mityba, kurią dažniausiai sudaro greitai paruošiamas maistas, įvairių medikamentų vartojimas, taip pat įvairūs gazuoti gėrimai, kurie yra pagrindinė virškinimo sistemos sutrikimų priežastis. Virškinimo sistemą sudaro ne tik skrandis, bet ir žarnynas, kuriame ir vyksta visas maisto medžiagų bei skysčių įsisavinimas. Visi aukščiau minėti dirgikliai, bei tam tikros ligos, kaip Celiakija, Krono liga, opinis kolitas ir kt., laikui bėgant pažeidžia žarnyno sienelių gleivinę, todėl ji tampa daug pralaidesnė. Tada didesnis nesuvirškintų medžiagų kiekis patenka į kraujotaką. Į šį nesuvirškintą maistą mūsų organizmas reaguoja kaip į ligos sukėlėją, todėl imunoglobulino G (IgG) klasės antikūnai jungiasi su šiomis medžiagomis ir sudaro kompleksus. Kai imuninė sistema yra sveika, šie kompleksai pašalinami iš organizmo. Jeigu nesuvirškintų medžiagų kiekis, esantis kraujyje, nesumažėja, imuninė sistema nuolatos kariauja su jais, ir galiausiai pradeda silpti. Ji nebegali kovoti su šiais kompleksais, ir jie ima kauptis tam tikruose audiniuose, ten sukeldami lėtinius uždegimus. Tik vykstant šiems procesams, pradedame jausti pirmuosius maisto netoleravimo simptomus, kurie gali daryti įtaką kelioms organizmo sistemoms:

– Virškinamasis traktas: pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas;
– Oda: aknė, egzema, bėrimas, niežėjimas;
– Judėjimo sistema: raumenų spazmai, sąnarių skausmai, artritas;
– Nervų sistema: lėtinis nuovargis, nerimas, galvos skausmas.

Esant alergijai tam tikram maisto produktui, simptomai išryškėja greitai – per kelias minutes ar valandas. To priežastis – alergijos atveju su kraujotakoje esančiais kompleksais kovoja IgE antikūnai, kurie sukelia ūmią organizmo reakciją, todėl šis veikimo mechanizmas palengvina alergijos maistui diagnozavimą.