fbpx

Silpnumas pavalgius

Silpnumas pavalgius

Maistas – energijos šaltinis, kuris tik patekęs į burną, pradedamas skaidyti virškinimo fermentų ir hormonų. Sotumo jausmą mums suteikia tokie hormonai kaip: cholecistokininas, gliukagonas ir amilinas. Pavalgius, cukraus kiekis kraujyje didėja, dėl to kasa pradeda gaminti hormoną insuliną. Jis transportuoja cukrų į mūsų ląsteles, kuris virsta energija. Tačiau, kai kurie žmonės pavalgę gali jausti nemalonius simptomus, tokius kaips ilpnumas, galvos svaigimas, svaigimas ir rankų drebėjimas. Galimos kelios priežastys, kurias rasite žemiau.

Valgymas gali sukelti kraujospūdžio sumažėjimą

Net 30% vyresnių vyrų ir moterų pavalgę gali jausti tokius simptomus kaip bendras silpnumas, galvos svaigimas, rankų drebulys. Virškinant maistą, tam tikru momentu daugiau kraujo susitelkia apie skrandį ir plonąjį žarnyną, todėl širdis pradeda plakti dažniau ir stipriau, o kraujagyslės, esančios toliau nuo virškinamojo trakto, susiaurėja, taip kompensuodamos ir perskirstydamos kraujo kiekį. Šis mechanizmas yra kompensacinis. Žmonės, kuriems yra sutrikęs šis kompensacinis mechanizmas, jaučia kraujospūdžio sumažėjimą, kuris kliniškai gali pasireikšti silpnumu pavalgius, galvos skausmu ir svaigimu, skausmu krūtinės srityje ir bendru silpnumu. Kilus įtarimui, jog valgymas gali sukelti kraujospūdžio sumažėjimą, reikėtų po valgio matuoti arterinį kraujospūdį (jį sekti ilgiau nei 3 valandas) ir pasidalinti rezultatais su savo šeimos gydytoju.

Hipoglikemija  pavalgius

Hipoglikemija – gliukozės kiekio kraujyje sumažėjimas, kuris sąlygoja klinikinių simptomų atsiradimą (kaip silpnumą, galvos svaigimą, kojų rankų drebėjimą, prakaitavimą). Šią būklę gali pajusti tiek sergantys, tiek nesergantys cukriniu diabetu, tačiau labiau būdinga antsvorį ar nutukimą turintiems žmonėms. Šio simptomo priežastys gali būti kelios:

  • Susijusios su maistu, dar kitaip vadinama greitu skrandžio išsituštinimu, ypač būdinga po skrandžio operacijų (pvz., mažinimo);
  • Su hormonų sutrikimu (pvz. skydliaukės ligos);
  • Skrandžio uždegimai/gastritai, sukelti Pylori;
  • Įgimtas virškinimo fermentų sutrikimas;
  • Kasos augliai, pvz. insulinoma.

Esant, ar įtarus hipoglikemiją, pavalgius reiktų subalansuoti mitybą, kad joje būtų kuo mažiau angliavandenių (greitų kalorijų), daugiau baltymų  ir skaidulų turinčio maisto, bei valgyti reguliariai ir dažnai, mažomis porcijomis. Taip pat rekomenduojama išsitirti dėl galimų organizmo sutrikimų, atliekant tiek laboratorinius kraujo tyrimus, tiek diagnostinius.

 

„Antėja laboratorija“ šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė